dimarts, 15 de febrer del 2011

'La Cocina actual de la Casa de Alba'

voldria destacar-vos avui un llibre de receptes, no perquè sigui extraordinari (encara que per mi tots els llibres de cuina ho son, hi tinc debilitat), si no per la seva particularitat. es un llibre on es recullen les receptes andaluses preferides de la Duquessa. receptes que des de fa anys es preparen a la cuina del Palau de Dueñas a Sevilla, siguin aquestes per a dinars diaris de la família, o per alguna recepció d'un invitat llustre, o simplement, les que es prepara el servei. sobre tot, voldria destacar l'apartat de Gazpachos. sembla ser que la duquessa no menja sopes calentes, només fredes, per això han desenvolupat una llarga llista de possibles variants de gazpachos de tot tipus. la Duquessa, els menja a diari, sobre tot al l'estiu. n'hi han de molt curiosos: Gazpacho d'enciam, de prunes panses, de caviar, de remolatxa i formatge gruyere... també menció especial a l'apartat especial Setmana Santa i La Feria. plats que només es preparen amb tradició a la Casa per aquestes dades: des de unes Migas con embutido, la truita de patates, bacallà gratinat de setmana santa, Pestiños i Torrijas. curiós també son els plats que es cuinen el servei. sembla ser que no mengen el mateix, encara que no perque sigui de menys qualitat, si no perquè als Senyors, no els agrada massa el menjar de cullera, potajes i altres derivats que si agrada al servei. seran coses de la noblesa...
el llibre porta moltes ressenyes sobre els gustos i el comportament de la duquessa a la taula. bé, moltes són xorrades, però també hi han coses curioses i gracioses de llegir. és com reviure un altre món, peculiar, com és el de L'Aristocràcia i el seu modus operandum al voltant de la cuina i la taula.
i es clar, no podien faltar algunes receptes amb pedigree, en aquest cas prestada, com una gelatina de cítrics, que la Reina isabel II  li va passar. algú voldrà fer la gelatina de la reina?






Menjador principal de Palau 


Gazpacho de lechuga


Gazpacho de Apio y Pepino


Migas con Embutido


Gelatina de cítricos según la receta de Isabel II


Potaje Andaluz (receta del servicio)


Postre de la Señora Nini



CONTINUARÀ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada