dijous, 24 de febrer del 2011

Flammkuchen (o coca Alsaciana)

Aquesta recepta es una manera diferent de fer al que aquí equivaldria a una coca de recapte. es una variant d'aquesta a l'estil de la zona de l'Alsacia (frança-Alemanya). per els ingredients que hi porta, ja veureu que tindrà un gust molt diferent a lo que aquí solem fer, més mediterrani (amb oli d'oliva) ja que està clar, la zona d'on es originaria en determinarà el gust final. aquí hi predomina per sobre de tot, la creme fraiche o crema de llet.  Flammkuchen o també Tartes Flambées (coca en flames). 2 noms, un alemany i un altre francés,  per a un mateix resultat.


Viquipèdia:


Alsàcia (Alsace en francès, Elsass en alemany i alsacià) és una regió de França situada a l'extrem nord-est. Comprèn els departaments de l'Alt Rin i del Baix Rin. La capital és Estrasburg.
La regió d'Alsàcia formà part del comtat d'Alsàcia durant l'Edat Mitjana; s'incorporà a França el 1648 per la Pau de Westfàlia. Posteriorment, després de la Guerra francoprussiana de 1870 fou novament incorporada a Alemanya. Juntament amb part de la Lorena formà dins de Prússia la província d'Alsàcia-Lorena. En acabar la Primera Guerra Mundial el 1918, fou novament incorporada a França. Durant la Segona Guerra Mundial fou incorporada al Tercer Reich i finalment, el 1945, fou retornada a França
Gastronomia
Exemple de flammekueche, també anomenada tarte flambée
La cuina alsaciana és coneguda per les seves especialitats tradicionals elaborades, com el baeckeoffe, les tartes flambées o flammekueche, el fleischnackas i, en especial, la choucroute.
La cuina tradicional es basa en la tradició culinària germànica, i, tot i que utilitza sovint la carn de porc com ingredient en diversos plats, no es fa estrany el consum de preparats amb peixos, com la carpe frite (carpa fregida), popular al sud d'Alsàcia, al Sundgau.
En la tradició de les festes de cap d'any, es prepara una gran varietat de galetes i petits pans de pessic anomenats brèdels (festa de Saint Nicolas, el 6 de desembre), així com els pain d'épices (pans de mel amb espècies), que se distribueixen als mercats tradicionals de Nadal d'Estrasburg i d'altres localitats alsacianes.


Ingredients:


per a la massa

  • 250gr farina
  • 20gr llevat fresc
  • 5 cullerades de llet
  • 1/2 cullarada de sucre
  • 1/2 de sal
  • 1 ou
  • 1 cullerada d'oli



per el farcit

  • 200gr de creme fraiche o crema de llet, espesa, o nata per montar.
  • 300gr de ceba
  • 70gr de beicon





primerament farem una masa amb tots els ingredients.
el llevat el desfarem amb  la llet tèbia, el sucre i la sal. ho afegim a la farina, i seguidament l'ou i l'oli.
treballem la masa, que quedi elastica. deixem reposar 30' que dobli de volum.



estirem la masa amb un rodet donant-li la forma que volguem o necessitem.





repartim la creme fraiche per tota la superfície. posar-hi la sal i sobre tot molt de pebre. repartim la ceba tallada fineta i el beicon, juntament amb un mica de mantega per sobre. també es pot posar aufàbrega tallada. encara que per un millor resultat, la poseu 5 minuts abans de treure del forn.




enfornem a 200gr per 30' fins que el voltant de la massa estigui daurada, més 10' amb el gratinador si voleu que tingui un aspecte més cruixen. el resultat sorprendar per la textura de la massa, i sobre tot per el gust 'nórdic' que te. ideal per a un sopar de dissabte a casa devant una bona pel.lícula!




CONTINUARÀ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada