diumenge, 5 de desembre de 2010

Tartar de Vedella o Steak Tartare


El filete tártaro1 (en francés steak tartare) o tartar de ternera2 3 es un plato de carne de ternera que se elabora con carne picada cruda. Se suele servir concebolla picada muy finamente, alcaparras y diversos ingredientes (desde muy antiguo incorpora pimienta negra recién molida y salsa Worcestershire), algunas veces se pone una yema de huevo. En el pasado muchos restaurantes que elaboraban hamburguesas ofrecían la posibilidad de servir filete tártaro, incluso si no estuviera indicado en el menú.
La creencia común es que este plato tiene su origen en los legendarios Tártaros procedentes de las estepas del Asia Central en las que los nómadas, al no tener tiempo para cocinar, ponían estosfiletes bajo las sillas de montar y así podían comer al final del día la carne ya "tierna" de la continua maceración. En realidad la primera descripción del filete tártaro la hizo el escritor Julio Verne en1875 en su novela Miguel Strogoff,4 de ahí que el restaurante Jules Verne, situado en el segundo piso de la Torre Eiffel en París, haya hecho de este plato una de sus especialidades.
La receta más antigua conservada de filete tártaro figura en el Diccionario Larousse Gastronómico de Prosper Montagné, edición de 1938.4




Després d'aquesta introducció treta de la Viquipèdia, us passo a relatar, com he fet jo el meu Steak tartare:

necessitem...


  • 600gr de carn de bou o de vedella. 100% magra i que us la passin dos cops per la trituradora
  • 1 ceba tendre
  • 1 rovell d'ou
  • 1 cullerada de mostassa
  • 6 cullerada soperes d'oli
  • 1 gota de tabasco
  • 1 cullerada sopera de salsa Worcester (perrins)
  • 2 escalunyes petites
  • 1 cullerada sopera de cibulet picat
  • pebre negre
  • sal
  • i opcional també hi podeu posar 1 grapat de alcaparres (si us agraden)





batre en un bol  l'ou, l'oli, la salsa worcester, el tabasco i la mostassa.
afegir-hi les escalunyes ben picades i el cibulet.

incorporar la carn, i barrejar-ho tot que quedi ben lligat. rectificar de sal i pebre.




muntar la carn en un motlle cilíndric per emplatar.





podeu decorar amb cibulet, o la ceba tendre tallada fina, unes torradetes etc....




jo no n'he fet, però aixo està deliciós acompanyat de patates fregides!!!!!


Continuarà...






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