diumenge, 19 de desembre del 2010

Arròs de Pals (o com fer un mar-i-muntanya)

Com que ahir vaig tenir uns convidats molt entranyables per dinar, vaig voler delectar-los amb una de les receptes que faig, i que val a dir, sempre em queda molt bé i no em falla mai: Arròs a la cassola de pals.
es un recepta que es fa d'una manera molt mecànica, senzilla, i que només cal estar atent als temps de cocció de cada cosa. no fa falta dir que es una de les moltes variants que hi han sobre la temàtica Mar-i-Muntanya que tant s'estila per aquestes terres empordaneses i de la Costa brava.

segons la Viquipèdia:

Mar i muntanya és un plat típic de les terres de la Costa Brava que, com son nom indica, combina elements típics de la cuina de muntanya amb els propis de la de zones costaneres.

Si bé la seva composició no és fixa, els principals comuns denominadors són el pollastreescamarlans o llagostins, tomàquet, ceba, vi o moscatell i all. Altres ingredients comuns són la carn de conill i porcsípiesmusclos, diferents classes de peix, cargolsametlles i d'altres espècies i ingredients, que solen quedar a la imaginació del cuiner.




anem doncs per parts.
 Ingredients:
(Per a 4 persones)
  • 400gr d'arròs (si pot ser de Pals millor)
  • 3 grans d'all
  • 2 cebes grans
  • 3/4 tomàquets madurs
  • carxofes o pèsols (o les dues coses)
  • salsitxes
  • pollastre a vuitens
  • gambes (i o escamarlans)
  • sípia (també si poden posar cloïsses)
  • 1 litre i mig de fumet de peix(el podeu fer o comprar fet)
  • sal, oli, pebre.....






abans de començar l'explicació una suggerència.
com que sempre utilitzo fumet comprat, aquest ja dur el punt de sal, per això durant la cocció d'aquesta recepta, no afegeixo sal. només si cap al final un cop ja afegit el fumet i ja fa estona que està fent el xup-xup, ho noto insípid, llavors n'hi afegeixo, i moltes vegades no fa ni falta. una recepta aixi, seria molt fàcil que quedés salada. així que al tanto!
I com altres vegades us he comentat, no hi ha rès com tenir imaginació a la cuina, aixi que podeu anar variant de ingredients i possar-hi  bolets, enlloc de carxofes, o conill enlloc de pollastre, etc...




agafem un cassola, posem un rajolí d'oli i passem les gambes fins que estiguin daurades. reservem





en el mateix oli, rostim uns minuts la carn i les salsitxes tallades a daus, fins que agafin color. reservem





matxuquem els alls, els afegim a la cassola juntament amb la ceba i el tomàquet ratllat. deixem que es faci i tot agafi color. (picada, en aquest cas només d'all + sofregit, elements bàsics de la cuina catalana i dels mar-i-muntanya)





passat uns 10 minuts, afegim la sípia a daus, i posem una mica del fumet, tapem la cassola i ho deixem coure uns 20 minuts a foc lent fins que la sípia estigui al seu punt.





cuita ja la sípia, i afegim les carns, les verdures que vulguem posar-hi, pèsols, carxofes, etc., i l'arròs. ho remenem bé primer tot.




varis comentaris a partir d'aquí:
-enlloc d'afegir el fumet tot de cop i que vagi coent, jo l'afegeixo de mica en mica, es a dir, tinc en un cassó al costat el fumet calent i vaig tirant a l'arròs el líquid que aquest em va demanant, una mica com si d'un rissotto es tractes.  tiro fumet, remeno i quant l'arròs ja l'absorbit, en tiro més, i aixi fins el final, que sol ser uns 20 minuts.
abans però, a mitja cocció, hi haurem afegit les gambes a tot plegat (i les cloïsses si en voleu posar)
i si feu curts de fumet, sempre hi podeu afegir aigua mineral per acabar la cocció.


i pasats els 20 minuts, tanqueu foc, tapeu i deixeu reposar uns 5 minuts abans de servir.




i ja podem menjar..... Bon Profit!







CONTINUARÀ....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada