dissabte, 14 d’abril de 2012

Pa de la Tramuntana

Avui he comprat per primer cop un Pa de la Tramuntana. havia sentit parlar de que flequers de la zona havien recuperat aquest Pa fet amb uns blats que ja no s'utilitzaven apenes, per fer-ne un Pa autèntic de la zona de l'empordà. Per els que estigueu interessats, us transcric una mica la història darrere d'aquest Pa.
Els blats produïts per elaborar el PA DE LA TRAMUNTANA són de dues varietats: Florence Aurora i Anza, pertanyents a l’espècie Triticum Aestivum i obtinguts amb tècniques de Producció Integrada per la Cooperativa Agrícola de Castelló d’Empúries en sòls agrícoles del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. 
La primera dificultat va ser que eren difícils de trobar perquè s'han deixat d'utilitzar després de dècades de conrear-se de forma extensiva. La Florence es va haver d'anar a buscar al Banc de Germoplasma de Madrid per aconseguir els primers 10 grams d'una varietat que es troba a Múrcia mentre que l'Anza és una varietat antiga que encara es fa servir a Lleida. Des de Mas Badia s'ha hagut de treballar per obtenir-ne una quantitat suficient i veure el seu comportament.
La proporció que es fa servir per aquest pa és un 75% d'Anza i un 25% de Florence. 


(segell personalitzat d'auntenticitat D.O.)

En un ambient típicament mediterrani, és a dir, aquests blats s’adapten bé a zones d’hiverns freds, estius càlids i secs i estacions intermèdies plujoses.
La tramuntana, que dóna nom al producte, té un paper clau en el procés ja que el cereal escollit per a la seva fabricació ha d'estar acostumat a aquest vent.
El procés d’elaboració del PA DE LA TRAMUNTANA comença amb el pastat de la massa i, a continuació, el repòs en bloc. Seguidament, es procedeix a la formació de les peces a mà amb aquesta forma de xusco tan característic. Posteriorment, passa a un segon repòs per controlar la seva fermentació... gairebé el tenim llest ... cal coure’l al forn de sola a 200º. Finalment, en treure’l del forn, una vegada cuit, el pa es deixa refredar a temperatura i humitat ambient. Aquesta operació es realitza en recipients suficientment ventilats, segons les bones pràctiques d’higiene i durant el temps adequat.


El PA DE LA TRAMUNTANA és un producte diferenciat i de qualitat que facilita la preservació, recuperació i millora de la qualitat paisatgística de la zona en base a la diversitat productiva, la consolidació del sector agrícola i la implantació de sistemes de producció conservacionistes i respectuosos amb el medi ambient. 

Us fa una llesca de pa de la tramuntana amb una mica de mermelada casolana de mores collides al camp? 


La tramuntana fa créixer blats de tija forta i gra valent; 
la tramuntana eixuga la massa i s’hi queda a dins; 
la tramuntana és la nostra aliada....

CONTINUAR'À...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada