dissabte, 15 d’octubre del 2011

Pollastre 'Masala' amb Verdures a la catalana

Fa molt de temps que una amiga em reclama la recepte d'un Pollastre amb verdures  especiat que vaig fer una nit d'estiu en un sopar sota les estrelles. es un pollastre deliciós que es fa en un tres i no res, i que es basa en una adaptació molt personal dels Masala, una pluja de diferents espècies que li aporten l'aroma i el gust exòtic que tan va agradar.


he tret de la Wikipedia, uns breus apunts sobre el Masala, que i com és:


El masala (conocido también como "massala") es una mezcla de diferentes especias usadas en la cocina india que le confiere un sabor y un aroma característicos. Existen tantas variedades de masala como combinaciones se puedan hacer con, por ejemplo, canelacilantroalhovacardamomopimienta negranuez moscada, etcétera.



Los condimentos más importantes empleados en la cocina de la India son el Ají, la semilla mostaza negra denominada raicominoCúrcuma,AlholvaJengibrecoriandro o cilantro y asafétida (hing), en ocasiones el azafrán. tambien se agrega el vinagre, al jolín y el queso, fundamentales para la creación de el plato típico de la zona ademas, uno de los mas importantes ingredientes son los testiculos de buey, ya que son considerados sagrados, y son condimentados con pasta de rabano
Existen algunas mezclas de especias muy famosas en la cocina de la India, entre ellas está el garam masala que es una mezcla de cinco o más especias, que generalmente se trata decardamomoazafráncanela y clavo. Algunas hojas se emplean corrientemente como el laurel, la hierba del cilantro y las hojas de menta. Otra mezcla de especias es el tandoori masala, para sazonar es muy típica la sal negra.
Generalmente en el sur de la India se emplea muy corrientemente planta de curry. En los platos de postre se usa el cardamomocanelanuez moscadaazafrán y esencia de pétalos derosa.

Dit això, i per ilustrar-ho, aquest d'aquí abaix és el meu especier Hindú. en aquest cas te una capacitat per a 7 espècies diferents. es tracta de condimentar el plat utilitzant una mica de cada una. normalment s'intenta que no predomini una sobre cap, pero llavors aquí entra el gust de cada un, que pots decidir si vols que tiri més a pebre negre, o nou moscada, o cardamom, etc..... també he llegit que en funció de la zona, s'utilitzen unes especies més que unes altres, depenen de les que cultivin o del gust de la gent. En qualsevol cas, es tracta de barrejar un aliment amb varies espècies a la vegada i cuinar-ho (de diferents maneres): Això és el Masala!






a que es xulo el meu especier Hindú? doncs el podeu trobar en aquesta web....

http://spanish.alibaba.com/product-tp/steel-spice-box-219894063.html


com exemple, aquest són diferents tipus de Masala, amb la combinació d'espècies que porten:
Mogol Masala: es quizá el más suavecito de todos ya que contiene canela, cardamomo, clavos y pimienta.
Gujarati Masala: es como el Mogol Masala pero se le añade sésamo y ají picante (el ají varía según el país pero en general esta palabra se refiere a la mayoría de pimientos picantes tipo chiles o guindillas
Chad Masala: es quizá el más diferente de todos ya que contiene canela, jengibre, ají, comino, cilantro, sal negra y mango desecado y semilla de melón.
Parsi Dhansak Masala o Masala Persa: es bastante picante y de sabor más intenso ya que lleva semillas de mostaza, ají, fenogreco y más cantidad de comino.
Kashmiri Masala o Masala de Cachemira: lleva cúrcuma, comino, cardamomo, nuez moscada, pimienta negra, clavos de olor, canela y ají rojo picante.

feta doncs, aquesta presentació, paso a donar-vos la famosa recepte, que no il.lustraré ja que no l'he feta ultimament, pero que és molt fàcil de interpretar.

jo, per cuinar-la al forn vaig utilitzar la cocotte, que és una caçola que es posa dins el forn amb la tapa, i amb la que s'aconsegueix que el producte quedi més tendre i no es cremi o es resequi.



Ingredients per a 4 persones:
  • 3 pits de pollastre grossos deshosats
  • esberginia
  • pastanaga
  • patata
  • carbassó
  • ceba
  • tomaquets
  • les espècies
  • sal/pebre
  • oli/una mica d'aigua


per un cantó, posem a marinar el pollastre tallat a tacos grossos, amb l'oli (força) i la combinació d'espècies (jo hi vaig ficar una cullaradeta de cada, pero cada cop que el faig, en posso a ull), que quedi tot ben impregnat, durant unes hores.
A la Cocotte o a qualsevol cassola que pugui anar al forn, hi fiquem totes les verdures tallades a daus de mida d'uns 2cm (podeu posar les que més us agradin) , una mica d'oli, i ho enfornem  durant uns 20', a uns 190 graus, per fer una pre-cocció, ja que trigan més que el pollastre a fer-se.
un cop passat aquest temps, hi afegim el pollastre amb tota la marinada per sobre les verdures, i ho deixem uns 15/20 minuts més com a molt (depèn de lo grossos que siguin els talls de pollastre) per que quedi lo més tendre possible. si cal afegim una mica d'aigua també, que no se'ns enganxin les verdures.
si el voleu fer una mica més 'moruno', afegiu pinyons, panses, i/o datils tallats.

Passat ja el temps, treure del forn i deixar reposar tapat uns cinc minuts.

El moment clau i el més esperat: quant destapeu la caçola,  una flaire d'aromes exòtics uns envoltarant i us transportaran a terres més que llunyanes. indescriptible!

Que vagi de gust Carmen!

CONTINUARÀ....






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada