diumenge, 10 d’abril del 2011

Mercat de Tortells a Bàscara!


Cada diumenge abans de Rams, Bàscara (l'Alt Empordà) acull el tradicional Mercat de Tortells, una fira artesanal que gira al voltant d’aquesta menja que els fadrins acostumen a regalar als seus fillols el dia de Rams. 
Durant tot el diumenge, el centre del poble es converteix en una gran fira dedicada al tortell i a la resta de productes artesanals de la comarca (formatges, embotits, coques i pans, mel, patés, melmelades i confitures). La festa compta també amb una fira d’artesania i brocanters. També està previst un cercavila per als més menuts. I per la tarda, audició de sardanes a la Plaça Major.










El tortell, pastís de la cultura tradicional de Catalunya.
Joan Amades, el prolífic folklorista català, al volum II del seu Costumari Català diu que "A Bàscara es feia una fira de tortells, molt popular per tot l'Alt Empordà. Hi anava molta gent a comprar el tortell que el dia de Rams ofereixen els padrins a llurs fillols".
Aquesta festa, si bé no és l'única que té com a motiu aquest pastís és, segurament una de les mes antigues de Catalunya.
El tortell constitueix un dels més caracteríastics pastissos del Països Catalans, i així ressegueix el calendari, pobles i festes: tortell de Nadal, de Reis, de Sant Antoni, del Ram, de Pasqua; el trobem ja documentat al s. XIV.
Amb la seva forma rotllana o anella (la sardana, el sol, el cicle circular del temps...), té una antiquíssima significació ritual d'origen pre-cristià. El poble ha incorporat al fons simbòlic i gastronòmic de la seva cultura tradicional, del qual aquesta fira de Bàscara n'es un valuós i viu document.

La tradició i recuperació del Mercat dels Tortells.
Sabem que tan el "mercat dels tortells" com el "mercat dels pinyons", cinque y segon diumenge de Quaresma, varen passar per uns moments de gran desenvolupament durant la primeras meitat del segle XX, - potser des de finals de XIX fins a 'esclat de la guerra del 1936-1939. Ambdós aplegaven gran cuantitats de venedors vinguts de les ruralies més o menys properes, sobretot del l'Alt i Baix Empordà i la comarca de Bannyoles.
El febrer de 1985, cridats per l'Ayuntament de Bàscara, un grup de diferents entitats sòcio-culturals i de comerciants de la vila es proposaren la recuperació del mercat dels tortells, deixant, de moment, la tornada dels de pinyons.

BÀSCARA: 800 ANYS DE MERCATS
El rei alfons I el Cast dÁragó concedeix al bisbe Ramon de Girona la facultad de celebrar perpètuament mercat setmanal a Bàscara tots els dimecres. La concessió es fa amb la prohibició que se'n celebri cap altre en el territori entre Besalú i Torroella de montgrí i entre Girona i Peralada.

Arxiu Diocesà de Girona, Fons de la Mitra, Calaix 8, num. 70, 1187. Sant Celoni.





El tortell és un element molt important de la nostra tradició culinària que apareix en diverses celebracions festives al llarg de l’any. És un pastís de pasta fullada o d’una altra massa en forma de rotllana i farcit de productes diferents.
Aquest pa ritual s’anomena de diverses maneres i té peculiaritats segons la zona i l’època de l’any en què és consumit: A les Terres de l'Ebre se’ls anomena "tortelles"; a l'Empordà, "rabasses"; "redorts" als Pirineus i "uranes" a Menorca. Els tortells de Reis i de Sant Antoni són farcits de nata i crema i contenen una fava amagada a dins, que assenyala al qui haurà de pagar-lo.
El tortell de Rams, com la Mona de Pasqua, el regalen els padrins als fillols. Segons alguns analistes, aquests tortells en forma circular podrien haver estat en temps remots, ofrenes de caire religiós abans que llaminadures producte de la confiteria.
I aquest d'aquí abaix és el que jo solet em menjaré, ja que a la meva altra meitat, no li agraden gens aquestes coses (quina pena oi?)








CONTINUARÀ...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada